torsdag 8. desember 2011

Steve Jobs av Walter Isaacson

 Herregud. Dette er mannen bak iPod, iPhone, iPad, iTunes, iMac, og en hel haug annet, faktisk. 
Steve Jobs, den karismatiske men ekstremt "kontrollfrika" lederen for Apple døde nylig, men vil for alltid bli stående i historien for måten han endret tekno-vanene til folk på. Nokså raskt etter at Steve fant uta at han var kreftsyk ringte han til Walter Isaacson som har skrevet denne boka; "Kunne du tenke deg å skrive biografien om meg?"
"Ehh. Nei, ikke egentlig," sa Walter. Men som du skjønner - dette gikk seg til, og rett etter at Steve døde lå boka klar i butikkene. Tjukk bok - men det er bare kult - det er dødsspennende å lese om utviklingen av Apple.

For dette er ikke bare om Apple, men snarere om hele data-industrien fra 70-tallet og fram til idag. Steve Jobs lanserte den første hjemme-datamaskinen og var den første som tok i bruk et grafisk brukergrensesnitt og mus som er helt standard idag. Før Macintosh ble lansert i 1984 kom alle PC'er kun med tastatur og ingen mus. Alt du ville ha maskinen til å gjøre måtte du skrive inn som kommandoer på tastaturet.
Apple I fra 1976

The Macintosh (1984)


Men så kom Steve og alt ble så mye bedre.... eller? På mange måter, men ikke helt. Lanseringen av Macintosh markerte begynnelsen på en ny æra innen desktop-computing, men Steve hadde presset omgivelsene rundt seg ekstremt hardt for å få det til. Intensiteten hans sleit ut alle rundt ham i perioder. Boka er nemlig dønn ærlig på Steves mindre sjarmerende sider, noe han selv var opptatt av - dette skulle være en ærlig biografi og han ba aldri Walter om å kontroll-lese manuset. Steve ble blant verdens første IT-millionærer, men fortsatte likevel å være manisk opptatt av de sprøeste mat-dietter, LSD og Zen-buddhisme. Legg til en ekstrem perfeksjonisme og klokkertro på egne kunnskaper og ideer så nærmer du deg et bilde av fyren.
Han er rett og slett en skikkelig særing. Fruktdiettene hans da han var ung er et godt eksempel. Steve Jobs var overbevist om at siden han bare spiste frukt behøvde han bare å dusje én gang i uka. Vi snakker California, the sunny state her, og resultatet er selvfølgelig at Steve Jobs i begynnelsen av sin karriere går rundt barbeint og svettestinkende med de komplikasjoner det medfører.

 
Den hardtslående reklamefilmen for Macintosh (1984)
Jobs kom i krangel med de aller fleste og skjeller gladelig ut hvem det skal være. Nesten hver gang noen presenterer et nytt produkt eller en ny ide for Jobs utbryter han: "This sucks!" ...Med det resultat at mange ikke orket å jobbe med ham, mens andre tok igjen og greide å overbevise ham om at han tok feil. Slikt likte Steve. Flinke folk
Etter at kona hans ordner det slik at Steve skal få møte Obama for å snakke litt om business i USA nekter Steve plent å møte opp. "Obama skulle ha ringt sjæl!" utbryter Steve.
iPad 2 fra 2010
Bob Dylan, Bono, Mark Zuckerberg, Bill Gates de er her alle sammen, for Steve bryr seg bare om "A-players" og synes stort sett alle andre bare "sucks". Denne kompromissløsheten gjør Jobs veldig interessant å lese om. Han er så sykelig opptatt av detaljer at det han omgir seg med er eksepsjonelt gjennomtenkt. Jobs tar bruk av reklame og Design til helt ekstreme høyder når det gjelder sine produkter. Men det blir ikke bare  kommerst og kvalmt, for det er hevet over enhver tvil at Steve Jobs bryr seg. Han vil virkelig lage det perfekte produktet, og han er virkelig til å strekke seg lengre enn noen andre for å få det til.
Et historisk øyeblikk: Steve Jobs lanserer iPhone I i 2007.
Apple har fått mye rettmessig kritikk for at produktene deres er så låst til Apples verden av produkter og programvare. Men dette er helt nødvendig mener Steve, dersom sluttproduktet skal bli perfekt. Slik han ser det er det ingen av de mer åpne løsningene som har fungert tilfredsstillende - de har igrunn bare vært "Shit that sucks" alt sammen.Ps. Visste du forresten at det er Steve Jobs som er mannen bak Pixar Film Studios? Du vet, Toy Story, Cars, Wall-E osv. I en periode var Steve Jobs pælma ut av sitt eget selskap Apple fordi han var for drøy. Han 'svarte' med å løfte Pixar Films fra å være et slarkete underbruk av Disney til å bli blant underholdningsindustriens fremste merkevarer - akkurat som han fikk til med Apple. 
Pixar-perioden er bare en av mange spennende historier å lese om fra Steve Jobs' liv.

Et par videotips til:
Steve Jobs holder tale for avgangsstudentene ved Stanford. Talen er blitt legendarisk for måten den tar for seg kompliserte ting i livet på en enkel møte. Inspirerende uten å bli for klissete!


Dagen da Jobs døde slapp CNN denne videoen som tar deg med på en lyntur gjennom Jobs' karriere.

Like før Steve Jobs døde var Apple verdens mest verdifulle teknologiselskap, og han lever uten tvil videre gjennom produktene han var med på å forme og utvikle. God lesning!

3 kommentarer:

  1. Denne står på hylla her - spørs om jeg ikke må forte meg å lure den med meg hjem! Hørtes jo fascinerende ut :)

    SvarSlett
  2. Etter å ha lest denne anmeldelsen er det bare å begynne å lese :) Takk!

    SvarSlett
  3. Spenstig anmeldelse - denne boka troner hermed øverst på lånelista mi!

    SvarSlett